EnglishDeutschEspañolSvenska

En samlingsplats för fred, mänskliga rättigheter och möjligheter

Sjukvård i skottlinjen – berättelser från krigets Syrien

Torsdagen den 22 november - kl. 15:15-17:15 och kl. 18-20

Välkommen att lyssna till läkaren Hanna Kaades berättelse från krigets Syrien.

Våld och hot mot patienter, hälso-och sjukvårdspersonal samt vårdinrättningar och fordon är en av de mest allvarliga men ändå förbisedda humanitära frågorna i dagens konflikter och kriser. En av de viktigaste åtgärderna för att förbättra respekten för de regler och principer som skyddar hälso- och sjukvården i konflikt- och nödsituationer är kunskap/kännedom om den internationella humanitära rätten.

Föreläsningen ger inledningsvis en introduktion till krigets lagar med särskilt fokus på de regler som skyddar densamma. Hanna Kaade, tidigare aktiv i Syriska Röda Halvmånen, delar sedan med sig av sina erfarenheter av arbete med sjukvård i krigets Syrien. Dessutom finns det möjlighet att ställa frågor.

Föreläsningen hålls vid två tidpunkter kl. 15.15-17.15 och kl. 18-20.

Föreläsningen är på engelska. Fri entré.

En utställning om Sjukvård i skottlinjen (Health Care in Danger) visas hos oss på Fredens hus.

Läs mer

Kom och hantverka och inspireras med oss på Uppsala slott

After Wirk

Torsdagkvällar under hösten -

Temat för After Wirk är kreativa uttryck som ett språk i kampen mot våld, orättvisor och förtryck. Snacks och dricka kommer att finnas till självkostnadspris.
Programmet fylls på under tidens gång, så håll utkik!

Genomgående torsdagar om inget annat anges, gratis deltagande om inget annat anges.

Se uppdaterat program på Fredens Hus Facebooksida

Läs mer

Glöggmingel för fredsengagerade i Uppsala

Onsdagen den 5 december - kl. 18:00-19.30.

Fredens Hus bjuder in organisationer, yrkesverksamma och nyfikna entusiaster inom fredsområdet till ett glöggmingel, där vi förhoppningsvis tar de första stegen mot Uppsala fredsnätverk. Välkommen till oss på Uppsala slott onsdagen den 5 december kl. 18:00-19.30.

Uppsala är en stad för fredsfrågor. Här finns internationellt kända personer inom freds- och konfliktforskning och många organisationer med ett starkt fredsengagemang. Flera av Sveriges största fredsprofiler har koppling till Uppsala. Fyra av de fem svenska mottagarna av Nobels fredspris har bott här: Hjalmar Branting, Nathan Söderblom, Dag Hammarskjöld och Alva Myrdal.

Kvällen kommer att innehålla en bakgrund till Uppsala som fredsstad, tid att nätverka bland likasinnade samt diskussioner om vad ett fredsnätverk skulle kunna vara.

Välkommen med den du är, dina idéer, dina tveksamheter och frågor, din frustration över världen och din längtan efter att skapa fred i litet och stort. Vilka är de områden där ett nätverk skulle vara särskilt betydelsefullt? Hur kan vi förbättra olika samarbeten? Vilken form ska samarbeten ta? Hur gör vi det effektivt så att det inte ”stjäl” för mycket tid från annat?

Fredens Hus bjuder på glögg och pepparkakor. Fri entré.

Foto: Andrew Friberg, Wikimedia Commons.

Läs mer

Öppettider och adress

Just nu har vi stängt. Idag har vi öppet mellan kl. 12:00 - 16:00

Våra öppettider är:

måndag - tisdag Stängt
onsdag - fredag 15:00 - 18:00
lördag - söndag 12:00 - 16:00
Adress
Uppsala slott, Drottning Christinas väg,
Besök: ingång A2, 752 37 Uppsala
Postadress: ingång H, 752 37 Uppsala.
018-500 008