En julkalender för låg- och mellanstadiet

Demokratihjältarna är en animerad julkalender för skolan som på ett enkelt och inspirerande sätt lyfter demokrati och hur barn själva kan påverka samhället de lever i. 

Varje skoldag får eleverna se en ny animerad kortfilm som handlar om unga förebilder som använt sin röst för att påverka i viktiga frågor som t.ex. klimatet, skolmiljö, civilkurage eller allas lika rätt. Julkalendern kan användas i klassrummet tillsammans med lärarhandledning och är skapad för barn på låg- och mellanstadiet. Det går också bra för dig som privatperson att ta del av kalendern. 

Lucka 1

Näthjälten

Lucka 2

Skräpplockarklubben

Lucka 3

Krigsreportern

Lucka 6

Fackeltåget

Lucka 7

Strandskyddaren

Lucka 8

Skolförändraren

Lucka 9

Flickornas beskyddare

Lucka 10

Bilfria klubben

Lucka 13

Klimatstrejkaren

Lucka 14

Fotbollslaget för alla

Lucka 15

Klimatväktaren

Lucka 16

Gosedjursparaden

Lucka 17

Boksamlaren

Lucka 20

Mötesfixaren

Lucka 21

Djurens beskyddare

Lucka 22

Skolgårdsfixarna

Information för lärare

Syftet med julkalendern Demokratihjältarna är att lyfta hur demokratiska processer fungerar och hur barn själva faktiskt kan påverka det samhälle de lever i, både på det lilla och det stora planet.

Övningar till alla avsnitt

Pdf-dokument med övningar och diskussionsfrågor för klassrummet.

I avsnitten lyfts barn som på olika sätt har använt sin röst för att påverka i någon viktig fråga. De frågor som barnen har valt att engagera sig i kan vara lokala, nationella eller internationella. En del barn har vi valt att byta namn på av integritetsskäl.

Det finns totalt 16 kalenderluckor, en för varje skoldag i december. Filmerna är mellan 3-5 minuter långa.

Hur kan barnen påverka världen?

Filmerna syftar till att inspirera barn att själva reflektera över vilka frågor de tycker är viktiga. Vilka orättvisor finns runt omkring dem i vardagen? I världen? Hur kan man vara med och påverka för en bättre värld?

För varje kalenderavsnitt finns flera förslag på övningar att göra med klassen efter att ha tittat på filmen. När du klickar på filmerna kommer du först att få fylla i antal elever och årskurs. Detta är för att vi ska kunna samla in statistik inom projektet. 

Demokratihjältarna erbjuds kostnadsfritt till skolor i hela landet inför julen 2021 och är ett projekt som drivs av Fredens Hus med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor MUCF

Tips på mer material om demokrati för klassrummet

Mer pedagogiskt material på Fredsportalen

På sajten Fredsportalen hittar du som lärare ett utbud av övningar och material för att arbeta med fred, social hållbarhet och mänskliga rättigheter i skolan. Kika in på fredsportalen.se

Vad tycker du om julkalendern?

Vill du ha support eller har du frågor om Demokratihjältarna? Vi vill gärna ha era synpunkter och idéer för liknande skolsatsningar i framtiden. Mejla oss på info@fredenshus.se eller använd formuläret nedan.