EnglishDeutschEspañolSvenska

En samlingsplats för fred, hållbarhet och allas lika värde

Projekt > Skola >

En vecka av frihetskamp

Ett pedagogiskt escape-room spel där eleverna antar rollen som medborgarrättskämpar. Genom pussel, utmaningar och rollspel går spelet ut på att stoppa en militärkupp i ett land med svajig demokrati.

“En vecka av frihetskamp” är ett kortbaserat samarbetsspel byggt efter samma princip som de populära escape rooms som finns i hundratals städer över hela världen. Med tidsgräns och hög puls ska klassen genom gruppsamarbete lösa uppgifter, tänka ut gåtor och hitta nycklar för att ta sig vidare.

I spelet tar eleverna rollen som medborgarrättskämpar för att med fredliga medel försöka stoppa en militärkupp i ett litet land med svajig demokrati. Under spelets gång får de ta del av citat, berättelser och information från verkliga händelser som knyter an till temat, t.ex. från Ungern, Myanmar och Belarus. Till sin hjälp har eleverna hjälp av Gene Sharps 198 beprövade icke-våldsmetoder.

Klassen delas in grupper om 4-6 elever som sedan tävlar mot varandra om att ta sig igenom spelet på snabbast tid och med minst antal “felsteg”. Hela övningen tar 90 minuter och genomförs i ett klassrum med tillgång till projektor.

Spelet är utvecklat av Fredens Hus med stöd från ForumCiv.

Vi söker klasser i högstadiet och gymnasiet

Var: Vi kommer ut till en skola Uppsala med omnejd och genomför lektionspasset i ett klassrum med projektor.
När: Oktober-December 2022
Målgrupp: Högstadie- och gymnasieelever
Pris: Kostnadsfritt
Anmäl intresse till: antonio@fredenshus.se

Dela denna sida

Fredens Hus jobbar för

fred rättvisa hållbarhet inkludering tolerans

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fyll i namn och e-post och få uppdateringar om utställningar, aktiviteter och projekt.