EnglishDeutschEspañolSvenska

En samlingsplats för fred, hållbarhet och allas lika värde

Om oss >

Fredens Hus flyttar ut från Uppsala slott

Efter nästan 15 år flyttar Fredens Hus ut från Uppsala slott. Beslutet om att flytta togs av Fredens Hus styrelse då det i december 2019 uppdagades att radonvärdena i lokalen varit kraftigt förhöjda under en längre tid. Styrelsen valde då omedelbart att, som en arbetsmiljöåtgärd, först omgående stänga all verksamhet i lokalerna och därefter påbörja en förhandling med hyresvärden om att häva hyreskontraktet.

– Det har aldrig varit någon tvekan i styrelsens inställning. Personalens hälsa är självklart viktigast, säger Tomas Grönberg, styrelseordförande Fredens Hus.

De rådande omständigheterna med Coronapandemin och dess konsekvenser har ytterligare försvårat möjligheten att kunna bedriva en öppen verksamhet. Efter nästan 15 år flyttar föreningen därför nu ut från lokalerna på Uppsala slott.

Allt sedan Fredens Hus startade 2006 har Uppsala slott varit utgångspunkt för verksamheten och kopplingen mellan slottet och Dag Hammarskjöld har varit en stark och viktig symbol. Verksamheten kommer dock fortfarande att drivas i Dag Hammarskjölds anda och förändringen blir också en möjlighet att hitta nya sätt att nå ut till Fredens Hus viktigaste målgrupp – barn och unga.

– Det är klart att det är ledsamt att vår tid på slottet avslutas på ett sånt här sätt. Det har varit en tuff och oviss tid för personalen men vi har lyckats bibehålla glädjen och viljan att låta verksamheten växa och utvecklas vidare, säger Jesper Magnusson, verksamhetschef Fredens Hus.

Tills vidare sker verksamheten utan fast utställningslokal och ambitionen är på olika sätt visa utställningar på tillfälliga platser i Uppsala under andra halvan av 2020. Den pedagogiska verksamheten fortsätter tills vidare på skolor och i digitalt format.

– Vi har sedan länge haft tankar på att vidareutveckla verksamheten. I och med den nuvarande situationen har vi gått direkt till skarpt läge och påbörjat förändringsprocessen. Vi ser med tillförsikt fram emot en ny fas i Fredens Hus historia, avslutar Jesper Magnusson.

För mer information kontakta: Jesper Magnusson jesper@fredenshus.se

Dela denna sida

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fyll i namn och e-post och få uppdateringar om utställningar, aktiviteter och projekt.

Våra samarbetspartners

Kontakt
Postadress: Smedsgränd 2B, 75320 Uppsala.

Fredens Hus är en samlingsplats för fred, mänskliga rättigheter och möjligheter. Genom utställningar, projekt och pedagogisk verksamhet med fokus på barn och unga jobbar vi för social hållbarhet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Design av Fasonera.