Vatten är något vi ofta tar för givet men det är också en resurs som får allt större betydelse för en hållbar och demokratiskt värld. Genom projektet “Vatten, vatten, vatten” vill vi ge barn och ungdomar kunskap om och ett brinnande engagemang för att ta vara på jordens viktigaste råvara.
Nya pedagogiska aktiviteter
I projektet kommer vi att skapa nya kreativa pedagogiska aktiviteter och utställningar för framför allt skolor som vill arbeta med temat. Syftet är att skapa en medvetenhet bland unga kring hur beroende vi är av vattentillgång, och hur vi många gånger tar den för given i en värld där naturens resurser ständigt förändras och inte är demokratiskt fördelade.
Men vi vill inte bara att unga ska lära sig om vatten utan även kunna sätta saker i perspektiv och i en större kontext. Vi arbetar med att skapa ett driv bland unga att själva lyfta frågan och föra kunskapen vidare i sina egna kanaler. Att de känner ett engagemang för att vara med och bidra till att vatten blir en hållbar resurs i framtiden, och att de stärks i att kunna göra fler medvetna val i sin vardag.
Vad händer i projektet just nu?
Under hösten 2024 utvecklades och testades tre olika pedagogiska övningar för lågstadiet respektive mellanstadiet och högstadiet/gymnasiet. Nu finns de tillgängliga att boka under hela 2025! Övningarna tar 45-60 minuter och genomförs i klassrummet av en pedagog från Fredens Hus. För skolor i Mälardalen och Skåne har vi möjlighet att erbjuda de pedagogiska aktiviteterna kostnadsfritt.
För lågstadiet
I Vattenkampen utmanas klassen i klurigheter kring vatten och hur vi människor påverkar våra hav och sjöar. Under lektionens gång varvas tävlingsmoment med animerade kortfilmer och diskussioner.
För mellanstadiet
I Jakten på den sista droppen ska eleverna med hjälp av en seriebok ta sig igenom ett äventyr som utspelar sig i en postapokalyptiskt framtid präglad av en ständig brist på rent vatten.
För högstadiet/gymnasiet
I brädspelet World of Water crises ska eleverna lösa fyra stora vattenkriser samtidigt som de behöver hantera konflikter som kan förstöra deras framsteg.
Dessutom kommer en utställning på samma tema att turnera på skolor under våren och hösten.
Kontakt
Vill du veta mer om projektet eller boka in din klass kan du kontakta oss via sofia@fredenshus.se.
På fredsportalen.se kan du också läsa mer om övningarna och göra en bokningsförfrågan direkt.