EnglishDeutschEspañolSvenska

En samlingsplats för fred, hållbarhet och allas lika värde

Projekt >

Hans namn var Emerich

Den 22 januari 2022 gick Emerich Roth bort, 97 år gammal. Han var en av flera förintelseöverlevare som de senaste decennierna engagerat sig i skolors arbete kring rasism och intolerans. Snart kommer ingen av dem att vara kvar i livet, men deras berättelser måste fortsätta berättas för att hålla historien vid liv.

Med föreställningen “Hans namn var Emerich” vill vi föra vidare Emerich Roths egen berättelse. Vi till berätta vad Emerich upplevde under andra världskriget och i förintelselägren.

Föreställningen har premiär den 27 januari 2023 och kommer därefter spelas på skolor runt om i hela landet. Till föreställning kommer vi även att ta fram pedagogiskt material till både för- och efterarbete som kan genomföras i klassrummet. Detta arbete görs i samarbete med Emerichfondens lärarnätverk samt ett 10-tal testklasser runt om landet.

Genom att använda bilder och ljudbakgrunder i föreställningen samt interaktiva övningar i för- och efterarbetet hoppas vi att elever med olika förutsättningar ska kunna ta till sig historien, vilket ger fler möjlighet att bidra till det viktiga arbetet mot rasism och intolerans.

Tack vare stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) räknar vi med att kunna erbjuda föreställningen kostnadsfritt till cirka 200 skolor runt om i landet.

Vill du att vi spelar föreställningen på din skola?

Det enda som krävs för att vi ska kunna spela föreställningen på din skola är att ni tillhandahåller en spellokal. Vi prioriterar speltillfällen för större publiker och rekommenderar därför skolor belägna på samma ort eller i samma kommun att samarbeta och arrangera gemensamma speltillfällen.

Vad: Föreställningen ”Hans namn var Emerich”
Var: Vi kommer ut till din skola eller ort
När: Under vårterminen 2023
Målgrupp: Elever på högstadiet, gymnasiet och folkhögskolor
Vad som krävs av din skola: Att ni tillhandahåller en spellokal
Pris: Kostnadsfritt

För frågor och intresseanmälan kontakta oscar@fredenshus.se. Intresseanmälan är inte bindande.

Illustrationen överst på sidan är gjord av tecknaren Daniel Thollin.

Dela denna sida

Fredens Hus jobbar för

fred rättvisa hållbarhet inkludering tolerans

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fyll i namn och e-post och få uppdateringar om utställningar, aktiviteter och projekt.

Våra samarbetspartners

<h5>Kontakt</h5>
Postadress: Smedsgränd 2B, 75320 Uppsala.

Stötta vårt arbete genom att ge en gåva via vårt 90-konto.
Swish: 9007907
Plusgiro: 900790-7
Bankgiro: 900-7907

Fredens Hus är en samlingsplats för fred, mänskliga rättigheter och möjligheter. Genom utställningar, projekt och pedagogisk verksamhet med fokus på barn och unga jobbar vi för social hållbarhet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Design av Fasonera.