Projektidén grundades i det faktum att Förintelsens överlevare blir allt färre, samtidigt som vi ser en kraftig tillväxt av antidemokratiska organisationer som skapar polarisering och driver på en växande rasism och främlingsfientlighet. Glädjande nog finns det ungdomar som vill ta kampen och projektet syftade till att stärka dessa ungdomar i sitt engagemang och ge dem verktyg att använda, även utanför skolan.
Inom projektet skapades ett nätverk med engagerade Emerichambassadörer som vill gå i Emerich Roths fotspår och verka för ett jämställt och inkluderande samhälle, allas lika värde, solidaritet, frihet, demokrati, rättvisa, mänskliga rättigheter och samma möjligheter för alla. Ambassadörerna träffades fysiskt en gång under projektet, men på grund av coronapandemin kunde endast digitala aktiviteter genomföras efter det, bland annat ett digitalt evenemang på Förintelsens minnesdag 27 januari.
Det skapades också en ny digital plattform med fokus på inspiration till att engagera sig. På plattformen finns exempelvis Evenemangsgeneratorn där man kan få konkreta tips på hur man kan vara med och bidra till en bättre värld. Till hemsidan.